Няма водеща версия за трагедията на магистрала “Струма“, стана ясно на извънреден

...
Няма водеща версия за трагедията на магистрала “Струма“, стана ясно на извънреден
Коментари Харесай

Все още липсва водеща версия за трагедията на "Струма"

Няма водеща версия за нещастието на магистрала  “Струма “, стана ясно на ексклузивен брифинг през днешния ден по обед на основния прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски, заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят Младен Петров. Срещата с публицистите се състоя в Скопие. След нея българските представители получиха протоколите от разпитите на очевидците.

„ Няколко дни след произшествието не може да се дефинира повода и да се назове една съответна версия, одобрявана като потвърдена и всички останали отпаднали “, съобщи Петров. Той посочи, че всички постъпващи сигнали и условия се ревизират, даже да звучат несериозно. Но съответно тероризъм   бил изключен на този стадий - били направени съответните проби. „ Категорично е отхвърлено догатката, че се е превозвал бензин или са се превозвали експлозиви. Не са открити останки от взривни субстанции “, сподели Петров. Михайлов пък съобщи, че следствието не може да се ангажира с съответни периоди, тъй като се касае за невиждана злополука и доста комплицирано дело с десетки починали.

Участниците в брифинга регистрираха положителното съдействие сред двете страни. Разпитите в Северна Македония ще продължат, а България ще получи идващите протоколи, както и всички документи „ Не можем да кажем кои са разследвани и разпитани, с цел да не нарушим работата на следствието “, сподели Йовевски. Все отново се загатна за 8 разпитани. Главният прокурор на Северна Македония заяви още, че са конфискувани всички документи на автобусната компания, а и е стартирало дело за корупция поради зародилите подозрения. Собственикът й е разпитан в България.

Вероятно до края на другата седмица труповете на жертвите ще бъдат освободени от България. Утре в София ще дойдат двама правосъдни медици от прилежащата страна.

Междувременно през днешния ден стартира извозването към Скопие на ранените , заяви македонската организация МИА. Първите двама приети в болница в болница „ Пирогов “ бяха изписани през днешния ден, на следващия ден други двама, двама на 30 ноември и един – на 1 декември. Ранените са в положително и устойчиво здравословно положение.

Раненият сръбски жител ще бъде откаран в Сърбия, а македонските – в Скопие, като организацията по превозването им е поверена на министерството на опазването на здравето, съобщи македонският външен министър Буяр Османи. Пострадалите ще бъдат настанени първо в лечебни заведения, до момента в който не се реши, че могат да бъдат освободени за домашно лекуване.

За превозването на тленните остатъци на починалите ще бъде квалифициран проект за деяние от страна на работна група, отпред на която е Османи. Правителството ще поеме всички разноски по превозването и погребенията на жертвите.

Очакванията са това да се случи идната седмица, откакто завърши идентифицирането на труповете. „ Имахме среща с няколко компании, които ще бъдат ангажирани с превозването, а през идващите дни планираме и срещи със фамилиите, с цел да разберем техните претенции за предаване на телата “, сподели още Османи.

При спомагателния оглед през вчерашния ден на мястото на злополуката е намерено още едно тяло, с което общият брой на починалите стана 45, напомня БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи на районен съд Македония Оливер Спасовски заяви, че е обезпечен биологичен материал от родственици на починалите пасажери, а получените ДНК профили са предадени на прокуратурата.

Според Спасовски, рейсът на „ Беса транс “ е бил механически изправен и с годна регистрация до 13 октомври 2022 година Последният механически обзор е бил изработен на 5 октомври.

Вчера министърът на превоза и известията на районен съд Македония Благой Бочварски заяви, че изгорелият рейс с регистрационни номера СK0284 БA не е докладван от притежателя в единната електронна база данни на министерството. Автобусът няма годен лиценз, а за транспорт на пасажери е употребило невалидно уверение, което се отнася за различен рейс, напомня БГНЕС.

Автобусът се възпламени на 23 ноември през нощта на автомагистрала „ Струма “. До момента не е ясно какво се е запалило в рейса, който е изгорен за 5-6 минути. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР